Artikels & brainfarts
Overthinking, een verhaal van diagonalen en driehoeken
Wat is dat nu juist overthinking? Overdenken in het Nederlands, het echt te hard nadenken over topics. Dat brengt toch alleen maar voordelen zou je denken? Je brein gaat zo snel & zo hard aan de slag dat je sneller tot inzichten en tot oplossingen komt. Klopt, maar soms werkt dat ook in je nadeel. Sta me toe dat even te illustreren met een gesprek tussen mij en mijn zoon van 9 jaar.
Hoogbegaafd en relaties
Waarom hebben hoogbegaafden het soms zo moeilijk in relaties? Je zou denken dat ze met hun scherpe brein, hun grote capaciteit tot empathie en hun uitzonderlijke redeneervermogen elke situatie aankunnen. Toch blijken deze elementen geen sleutel tot succes te zijn. Hoe zit dat nu?
Stemmetjes in je hoofd. Wat doen ze, wat drijft ze en wat kan je eraan doen?
Helen, wat een prachtig woord.
Ik kan af en toe zo verwonderd zijn over woorden, waar ik eigenlijk nooit bij stil gestaan heb. We zijn het soms zo gewoon van woorden te gebruiken dat we niet meer naar hun betekenis kijken. Soms is het alsof je een woord pas achteraf herkend. Zoals i-grec (Y), hoe vaak heb ik dat woord gebruikt zonder erover na te denken tot ik iemand het hoorde zeggen in een Franstalige context en ineens herkende ik het voor wat het was, de Griekse ij, zoals ik i-grec ook vaak noemde. Op zo een moment kan ik zo verwonderd zijn dat je brein dingen in zich heeft die niet helemaal gelinkt zijn. Fantastisch vind ik zulke momenten.
Voelen hoogbegaafden zich eenzaam of zijn ze het?
Hoogbegaafde professionals voelen zich vaak onbegrepen, ze merken dat ze weinig geduld hebben, voelen zich anders en het gevoel hebben dat ze altijd moeten conformeren. Dat gaat vaak gepaard met het gevoel van eenzaamheid. Hoe komt het dat je je als hoogbegaafde vaak meer eenzaam voelt dan een ander? Hoe komt het dat de rest ogenschijnlijk zo makkelijk connecteert met anderen, relaties aan gaat, maar dat het bij jou maar zelden voorvalt dat je die connectie voelt?
Ben jij al uit de kast?
Uit de kast komen. Vaak denken we dan direct aan de LGBTQ+ gemeenschap. Mensen die zich anders voelen dan wat we vandaag jammer genoeg nog te vaak ‘de norm’ noemen, en die daar op een bepaald moment openlijk voor uitkomen.
Hoogbegaafden zijn altijd succesvol. Of niet?
Hoogbegaafden maken ons bang. Ze lijken extreem intelligent, zijn altijd 5 stappen voor op ons eigen denken en zien overal oplossingen nog voor je zelf het probleem zag. Conclusie? Dat maakt hen enorm succesvol. Fout.
Is je persoonlijkheid gelinkt aan je hoogbegaafdheid?
Er hangt vaak een stereotiep beeld op van hoogbegaafde of hoogintelligente mensen. Ze zijn vreemd terug getrokken ietwat asociaal, onbegrijpbaar en soms zelfs arrogant.
Waarom je jezelf niet kan zien.
Als je tot mijn doelgroep hoort, kan je zelf waarschijnlijk een legio aan situaties bedenken waarin voor jou een bepaalde situatie zo duidelijk is, dat je absoluut niet snapt dat de betrokken persoon er volledig blind voor is.
Waarom stellen we zoveel dingen uit?
Heb jij last van uitstelgedrag? Kijk dan even tot welk uiterste jij het meeste neigt. Langs de ene kant hebben we de sporadische uitsteller. Dat zijn diegene die af en toe uitstel gedrag vertonen, maar daarom niet per sé elke dag.